Top 5 najneobičnijih kuća na svijetu!

Kao prvu najneobičniju kuću predstaviti ću Vam “Iskrivljenu kuću” koja se nalazi u Poljskoj. Iako biste na prvi pogled pomislili da su razni filteri imaju udjela u stvaranju fotografija ove čudne kuće, ova neobična kuća zaista postoji. “Iskrivljena kuća” nalazi se u Ulici heroja Monte Kasina, veoma prometnom dijelu Sopota. Nezaobilazno je turističko mjesto, pa zato i ne čudi podatak da važi za najfotografisaniju građevinu u Poljskoj. Ova multifunkcionarna zgrada prostire se na 4000 kvadratnih metara i dio je “Rezydent” šoping centra. U njoj se nalaze brojne prodavnice, restorani i kafići, pa čak i pozorište na njenom trećem spratu.

Kao drugu najneobičniju kuću na svijetu, predstavljam Vam “Drveni Neboder” koji se nalazi u Rusiji. Nikolaj Sutyagin, bivši gangster, počeo je graditi ovaj ‘drveni neboder’ u Arhangelsku u Rusiji sa namjerom da napravi dvospratnu kuću. Ali kada je vidio drvene kuće u Japanu i Norveškoj pomislio je da nije dovoljno iskoristio potkrovlje, pa je nastavio sa gradnjom.

“Prvo sam dodao tri sprata, ali onda je kuća izgledala kao gljiva”, rekao je. “Tako sam dodao još jedan, i još uvijek nije izgleda dobro pa sam nastavio. Ono što vidite danas je sretna slučajnost.” Nikolaj još uvijek živi u prizemlju sa svojom suprugom.

Iduća najneobičnija kuća je “Cipela” koja se nalazi u Južnoj Africi. “Shoe house” u Južnoj Africi je djelo umjetnika i hotelijera Ron Van Zyla, koji je sagradio ovu neobičnu kuću za svoju suprugu Yvonne još 1990. godine. U cipeli se trenutno nalazi mali muzej koji prikazuje Van Zylove rezbarije od drveta.

Kao četvrtu najneobičniju kuću predstavljam Vam “Kuća u obliku WC školjke” koja se nalazi u Južnoj Koreji. Da, dobro ste pročitali WC školjka. Ovo je jedina kuća na svijetu u ovakvom obliku. Napravio je Korejanac Sim Jae-Duck koji je i sam rođen u toaletu i sada planira ostatak života provesti u kući u obliku WC školjke koja vrijedi 1,6 miliona američkih dolara. Površina kuće iznosi 419 kvadratnih metara, a izgrađena je od betona i stakla. Nalazi se u Jae-Duckovom rodnom gradu Suweonu, 40 kilometara južno od Seula.

Za kraj Vam predstavljam i petu kuću, a to je “Hang Nga Villa” koja se nalazi u Vijetanamu. Madam Hang Nga napravila je Hang Nga Villu – sada poznatu kao Luda Kuća – kako bi odrazila svoj interes za umjetnost i arhitekturu. Izrađena od betona, kuća sada služi kao restoran i recepcija za susjedni hotel.Posjetitelji tvrde da je unutrašnjost još čudnija, sa svim kičastim dekorom koji možete zamisliti, uključujući i divovskog orla sa crvenim svjetlom u očima, koji je namijenjen “za Amerikance”.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started